skip to Main Content

Tips om naar Praag te verhuizen

8 tips om vanuit het VK naar Praag te verhuizen. Een gids voor expats, geschreven door een expat die in Tsjechië woont

Ooit beschouwd als een toeristisch toevluchtsoord voor mensen die het exotische Oost-Europa willen proeven, is Praag een hotspot geworden voor internationale werknemers die een minder dure en uitnodigende levensstijl willen in vergelijking met grote steden in West-Europa en Groot-Brittannië. Met een aantal gevestigde multinationale bedrijven, een bloeiende start-up scene, een reputatie als IT-centrum van de regio en lage overheadkosten, verhuizen bedrijven en werknemers naar de Tsjechische hoofdstad om zich te vestigen. Praag presenteert een kans om te profiteren van de vele voordelen die deze majestueuze, historische en opkomende stad te bieden heeft.

Met deze overgang van internationale mensen die naar Praag komen, komt de noodzaak om families en individuen te verhuizen om zich voor te bereiden op het leven in een nieuwe omgeving. Er zijn een groot aantal uitdagingen te verwachten bij een verhuizing naar Tsjechië, voornamelijk de andere cultuur, een geheel nieuwe taal, sociale contacten in de stad en de verwachte persoonlijke en gezinsaanpassingen die met zo’n verhuizing gepaard gaan. Als verhuisexpert en expat die al meer dan 10 jaar in Praag woont, heb ik een lijst met vragen opgesteld die mensen en gezinnen die naar Praag verhuizen me vaak stellen, en ik heb antwoorden gegeven om mensen beter voor te bereiden op de veranderingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Is Prague an easy city to live in?

1. Is Praag een gemakkelijke stad om in te wonen?

Het is duidelijk dat hoe je Praag beoordeelt, afhangt van uit welke stad je komt voordat je hierheen gaat. Als je uit Londen of Berlijn komt, lijkt Praag bijna een schilderachtig dorp vanwege de veel lagere snelheid en kleinere omvang. Als je uit een buitenwijk komt, kan Praag groot en bruisend aanvoelen.

Ik denk dat de beste manier om Praag in context te zien, is als een kleine stad (ongeveer dezelfde bevolking als Birmingham of Brussel), maar een stad vol met ongelooflijke geschiedenis, cultuur en architectonische schoonheid. Het biedt ook rustige buurten, ongelooflijke natuurgebieden door de hele stad en net buiten de grenzen, en een hoge kwaliteit van leven.

Jongere professionals zullen de groeiende culinaire scene waarderen met een eindeloos aantal restaurants om te ervaren en natuurlijk het beroemde nachtleven dat de stad biedt aan mensen met een voorliefde voor muziek, dans of gewoon rondhangen in een biertuin.

Gezinnen die naar Praag verhuizen, kunnen rekenen op een gastvrije en warme expatgemeenschap, een uitgebreid aantal parken en speeltuinen, kindvriendelijke restaurants door de hele stad en uitstekende internationale scholen. Om wat meer te lezen over hoe gezinnen zich beter kunnen aanpassen aan een internationale verhuizing in het algemeen, kun je mijn artikel over het onderwerp lezen .

Dus om de vraag te beantwoorden: Praag is een stad die voor elk wat wils heeft, maar zonder dat het overweldigend groot aanvoelt, waardoor het een zeer goede stad is om in te wonen voor degenen die hierheen verhuizen. Het wordt sterk aanbevolen om de hulp van een verhuisconsulent in te schakelen om voor aankomst of bij aankomst een gebiedsoriëntatiereis te maken om snel kennis te maken met de benodigdheden om de stad te kennen.

Prague ranks one of the safest major cities in the world.

2. Is Praag een veilige stad om in te wonen?

Zonder voorbehoud kan worden gezegd dat Praag een zeer veilige stad is om in te wonen. Het geldt als een van de veiligste grote steden ter wereld en het aantal gevallen van criminaliteit is extreem laag. Mijn persoonlijke ervaring en het gevoel dat met mij wordt gedeeld door zowel nieuw aangekomen als langdurige expats, is dat het veilig voelt om op elk moment van de dag of nacht door alle buurten van de stad te lopen. Hoewel het interessant is, hebben sommige van de meer historische gebieden, zoals het Wenceslasplein en het Oude Stadsplein, meer kleine criminaliteit.

Het is altijd beter om waakzaam te zijn voor zakkenrollers in drukke gebieden en af ​​en toe een oplichter die vaak van een mijl afstand wordt gezien. Het is aan te raden om geen voorwerpen in het zicht achter te laten wanneer u uw auto ‘s nachts laat staan, om inbraken te ontmoedigen. Over het algemeen zou het echter moeilijk zijn om een ​​veiligere stad te vinden om in te wonen dan Praag en de meesten bereiken dat gevoel relatief snel nadat ze hierheen zijn verhuisd.

Is the cost of living in Prague as cheap as people say it is?

3. Zijn de kosten van levensonderhoud in Praag zo goedkoop als mensen zeggen dat het is?

De kosten van dagelijkse uitgaven in Praag schrikken mensen vaak het meest als ze uit West-Europa en het VK komen. Eten in uitstekende restaurants of een kopje koffie drinken in een chique café kost doorgaans een fractie van de prijs die het in Duitsland, Engeland of Frankrijk zou kosten. Theaterkaartjes voor voorstellingen van wereldklasse kosten bijna niets.

Door het land reizen en in kleine hotels verblijven en toeristische bezienswaardigheden bezoeken is vaak de helft goedkoper dan in westerse landen. Deze lage kosten van levensonderhoud maken Praag een geweldige plek om te wonen voor diegenen die graag praktische ervaring opdoen, omdat het vrijwel toegang geeft tot bijna alles zonder dat de prijs ooit een beperkende factor is.

Er is nog steeds een negatief punt met betrekking tot de kosten van levensonderhoud in Praag, namelijk de dure eigendomskosten. Vanwege de hernieuwde populariteit van Praag en de toename van mensen die hierheen verhuizen voor goedbetaalde banen, zijn de huurkosten de afgelopen vijf jaar drastisch gestegen. Nu zijn de gemiddelde kosten van een studio-appartement in een gewenst gebied bijna 20.000 Tsjechische kronen (700GBP) per maand en een gezinswoning met een tuin kost vaak meer dan 60.000 kronen (2100GBP/mnd).

Natuurlijk zijn sommige gebieden betaalbaarder dan andere, daarom is het ongelooflijk belangrijk om te communiceren met een verhuisconsulent en een huiszoekingsdienst in te schakelen voordat je aankomt. Dit stelt je in staat om een ​​plan te maken om binnen een redelijke tijd een plek te vinden, iets waar veel mensen mee worstelen wanneer ze proberen een plek te vinden om zelfstandig te wonen in Praag, en het kan weken van constant zoeken en navigeren door makelaars kosten. en huiseigenaren.

How difficult is the language. Do I need to speak Czech to get around.

4. Hoe moeilijk is de taal? Moet ik Tsjechisch spreken om me te verplaatsen?

Tsjechisch is notoir moeilijk voor elke Engelse spreker die nog geen Slavische taal kent. Terwijl Frans, Italiaans, Spaans en Duits veel gedeelde woorden bieden met het Engels, deelt het Tsjechisch relatief weinig. Dit betekent dat je bijna elk woord vanaf het begin moet leren.

Hoewel dit ontmoedigend lijkt, is de realiteit dat de meeste Tsjechen in de hoofdstad een beetje Engels zullen spreken. Als je je kansen op een goed gesprek wilt vergroten, zoek dan een persoon onder de 30 jaar, die veel meer kans heeft om te helpen of een vriendelijk gesprek te voeren. In een professionele setting is Engels verplicht, dus op kantoor mag je verwachten dat iedereen Engels spreekt.

Het is nog steeds belangrijk om de basis van het Tsjechisch te kennen, zowel voor positievere interacties met de lokale bevolking als voor je eigen gemoedsrust, dus hulp krijgen bij het vinden van lokale aanbieders van taallessen en het starten met een paar cursussen wordt sterk aangeraden.

Prague is one of the easiest capitals to commute in throughout the entirety of Europe

5. Is het moeilijk om door de stad te pendelen?

Praag is een van de gemakkelijkste hoofdsteden om in heel Europa te pendelen. De gemiddelde reistijd is zelden meer dan 30 minuten, waarbij de meeste gebruik maken van de vele trams, bussen en het moderne metrosysteem om zich snel en comfortabel te verplaatsen.

Bovendien zijn de prijzen van het openbaar vervoer ongelooflijk laag. Een jaarpas voor het hele openbaar vervoersysteem van Praag kost slechts 3650kc (ongeveer 130GBP). Je kunt dat vergelijken met de prijs van een jaarlijkse Londense vervoerspas voor zones 1-4, die GBP 2020 (bijna 58.000 kc) kost, en je kunt gerust stellen dat de openbare vervoerprijzen in Praag ongelooflijk betaalbaar zijn.

Als u van plan bent om met de auto te gaan rijden, kunt u het beste een parkeerplaats bij uw werk laten regelen door uw bedrijf om de moeilijkheden en de kosten van het dagelijks vinden van een parkeerplaats te vermijden.

En als je in de straten van je woonplaats parkeert, heb je een vergunning van de gemeente nodig. Om deze bureaucratische manoeuvre te regelen, kunt u het beste gebruikmaken van de verrekening van een lokale verhuisadviseur en u ook helpen bij het regelen van de jaarlijkse OV-chipkaart.

6) Where should I live in Prague?

6. Waar moet ik in Praag wonen?

De meest populaire gebieden om in Praag te verblijven voor expats zijn meestal Vinohrady en Vrsovice, die de coole sfeer bieden van een semi-stedelijke buurt vol met chique restaurants, uitnodigende cafés en veel groene ruimtes om te joggen of om in te liggen het gras en kom tot rust. De meer centrumgerichte gebieden van Stare Mesto, Nove Mesto en Smichov bieden de drukte van de stad en zijn talrijke culturele activiteiten, evenals alle belangrijke bezienswaardigheden die u direct voor de deur kunt ervaren.

Voor gezinnen bieden de wijken Dejvice, Hradcany, Bubenec en Nebusice in Praag 6 rustige, lommerrijke buurten en liggen ze allemaal in de buurt van de populairste internationale scholen. Ook in trek vanwege hun familiehuizen en rustige gemeenschappen is het gebied van Pruhonice, dat geliefd is bij Britse families dankzij de ligging bij verschillende Britse internationale scholen.

Een slim idee om in de beginfase van het vinden van een woonruimte in tijdelijke huisvesting te verblijven . Hierdoor kunt u echt de tijd nemen om de juiste woning te selecteren voordat u een langetermijnhuurovereenkomst aangaat.

 

Making friends in Prague

7. Is het moeilijk om vrienden te maken in Praag?

Vanwege het grote aantal expats dat in Praag woont, maken de meeste internationale mensen na aankomst met minimale inspanning vrienden. De werkplek biedt een geweldige kans om anderen te ontmoeten die uw ervaring met uw aankomst in Tsjechië hebben gedeeld (merk op dat het op Google maps ook als Tsjechië kan worden gezien, maar dit is geen populaire term die wordt gebruikt door Tsjechische staatsburgers) en mensen zijn vaak bereid om u te helpen als u aan de slag gaat.

Bovendien bestaat er een groot aantal expatgroepen voor bijna elke interesse, waaronder taaluitwisselingen, sportgroepen, dansgroepen en reisgroepen. Uw lokale verhuisconsulent helpt u in contact te komen met de juiste mensen, afhankelijk van uw interesses.

 

8) What are the best aspects and worst aspects of living in Prague?

8. Wat zijn de beste en slechtste aspecten van het leven in Praag?

Hoewel iedereen verschillende ideeën heeft over wat een stad goed of slecht maakt, kunnen de meesten het erover eens zijn dat Praag een zeer “leefbare” stad is. Het is niet te groot of te klein. Het is gemakkelijk om van plaats naar plaats te reizen. Het biedt meer activiteiten – of ze nu cultureel, sociaal of sportgerelateerd zijn – dan iemand ooit de tijd zal hebben om volledig te ervaren. Maar waar iedereen het over eens is, is dat het een prachtige stad is die bij aankomst vaak een indruk achterlaat en doet wensen dat ze zelfs langer zouden kunnen blijven dan de tijd die ze hebben gekregen.

Dit is de ervaring die ik heb gehad en dat is aan mij doorgegeven door de klanten die ik heb helpen verhuizen naar Praag. Zelfs met de normale aarzeling en scepsis die verwacht wordt bij aankomst in een geheel nieuw land en nieuwe stad, hebben mensen de neiging om Praag te verlaten en wensen dat ze dat niet hoefden te doen, of in sommige gevallen besluiten om voor altijd te blijven.

Wat uw reden ook is om naar Praag te verhuizen, gun uzelf de kans om de zaken op de juiste manier op gang te brengen door hulp te krijgen van een verhuisconsulent die weet hoe hij u in contact kan brengen met de stad op basis van uw persoonlijke behoeften. Dit kan een enorm verschil maken in uw indruk van Praag en dus uw plezier in uw tijd daar.

Neem voor meer informatie over hoe u dit kunt doen contact op met uw lokale Gerson Relocation-vertegenwoordiger via  contact@gersonrelocation.com

Geschreven door Nick Young

 

 

 

  Gemiddelde klantwaardering:   4.8/5

  EEN OFFERTE AANVRAGEN

  Back To Top
  0 Shares

  Vul de onderstaande informatie in voor een verhuisofferte

  Vul het onderstaande formulier in met zoveel mogelijk details over uw verhuizing en we nemen zo snel mogelijk contact met u op

   Error: Contact form not found.

    Gemiddelde klantwaardering:   4.8/5

    EEN OFFERTE AANVRAGEN

    Share via
    Copy link
    Powered by Social Snap